Wednesday, January 5, 2011

Kanelbullar

Swedish cinnamon rolls
I always liked cinnanom and since we spent our last family holidayin Sweden I'm even more into it. Above all I prefer Kanelbullar - the swedish version of cinnamon rolls. I tried several recipes but stucked with Benita's from chezlarsson (exept that I use less flour). These are easy to make and simply perfect. Plus - You can get enough out of one portion dough to put some in the freezer and are prepared for guests. Try them!

Schwedische Zimtschnecken
Ich habe schon immer Zimt gemocht und seit wir in Schweden waren, stehe ich besonders auf Kanelbullar, die schwedischen Zimtschnecken. Ich habe verschiedene Rezepte durchprobiert, aber Benitas von chezlarsson hat mich überzeugt (ich  verwende allerdings etwas weniger Mehl). Die Schnecken sind supereinfach zu machen und wahnsinnig lecker. Außerdem ergibt eine Teigportion genug Schneckchen, dass man gleich noch ein paar für überraschende Gäste einfrieren kann. Unbedingt ausprobieren! 


Ingredients | Zutaten

100 grams butter | 100g Butter
5 decilitres milk | 1/2l Milch
2 packs dried yeast | 2 Pack Trockenhefe
1 TS salt | 1 TL Salz
150 grams sugar | 150g Zucker
1/2 TS ground cardamom | 1/2 TL gemahlener Kardamom
1 kilogram wheat flour | 1kg Weizenmehl

Filling | Füllung

75 grams butter | 75g Butter
100 grams sugar | 100g Zucker
2 TS ground cinnamon | 2 TL gemahlener Zimt

Glaze | zum Bestreichen
1 egg | 1 Ei
Pearl sugar | Hagelzucker

Heat the milk until finger warm. Pour flour in a mixing bowl and add sugar, yeast, salt and cardamom. Add milk and beat until combined. At last, malt the butter, let cool a little and work in the dough. Cover the dough and keep it in a warm place to rise for 30 minutes. Knead it on a flour dusted work top and flatten it witch a rolling pin to a square. melt the butter for the filling and mix with sugar and cinnamon. Spread the filling onto the dough platter and roll it up. Cut the roll in pieces of desired size. Place the pieces on a baking tray and let them rise once more for about 10 minutes. Mix egg and spread onto rolls, add sugar if desired. Bake in preheated oven at 250°C for 8-15 minutes.

Milch handwarm erhitzen. Mehl mit Zucker, Hefe, Salz und Kardamom mischen, Milch zugeben und verkneten. Butter schmelzen, auf ZImmertemperatur abkühlen lassen und zuletzt unterknete. Teig zudeckt und warm ca. 30 Minuten gehen lassen. Rechtecking auf bemehlter Fläche ausrollen. Die Butter für die Füllung schmelzen, mit Zucker und Zimt mischen und auf die Teigplatte streichen. Aufrollen und die Rolle in Stücke schneiden. Die Schnecken auf ein Backblech setzen und nochmals für 10 Minuten gehen lassen. Ei verquirlen und auf die Schnecken streichen, mit Hagelzucker bestreuen (ich lass das meistens). Im vorgeheizten Ofen bei 250°C ca.
8-15 Minuten backen.