Tuesday, January 25, 2011

Ginger Sirup

I love love love ginger and of course ginger ale or the spicier ginger beer (which is hard to get over her btw). So why not making my own sirup to drink with soda (or mix it with hot water against a sore throat)? Here we go!

Ich liiiieeeebe Ingwer, gerade auch Ginger Ale und das etwas schärfere Ginger Beer (Kennt das wer? Ist hier schwer zu bekommen...).  Also mach ich gerne meinen eigenen Ingwersirup, sehr lecker mit Mineralwasser (oder auch in heißem Wasser gegen Halsweh!). So gehts!

Zutaten | ingredients:
fresh ginger root, 6-8cm |  frische Ingerknolle, etwa 6-8cm
brown or white sugar, 1 cup | 1 Tasse Zucker, braun oder weiß
2 cups water | 2 Tassen Wasser
optional: Juice of 1 lemon | nach Geschmack: Saft einer Zitrone


Instructions
Cut ginger roughly. Combine it with sugar and water in a saucepan and bring mixture to boil. Let it simmer until sugar is completely dissolved (about 2 to 3 minutes). Let it cool completely and strain sirup into a container. If desired, mix with lemon juice. Refrigerate until use. The sirup can be stored in the refrigerator up to 2 weeks.
Mix with soda or hot water, use as sweetener for iced tea etc.


Zubereitung 
Ingwer grob hacken und mit Wasser und Zucker in einem kleinen Topf zum Kochen bringen. Simmern lassen bis der Zucker sich gelöst hat (2-3 Minuten). Abkühlen lassen und dann in ein Gefäß abseihen, nach Geschmack noch mit Zitronensaft mischen. Im Kühlschrank bis zur Benutzung aufbewahren.
Mit kaltem oder heißem Wasser mischen oder Eis-Tee damit süßen.