Tuesday, February 8, 2011

Double Chocolate Cheesecake Muffins

Since I saw this recipe on cookmania I wanted to try it out. Last weekend G asked me to bake something with him and I decided to go for these muffins. I change the recipe a little according to the contents of my kitchen cabinet. The muffins are fluffy but moist because of the cheessecake-topping. Hubby and G liked them a lot, I think they were a little too much.

Seit ich dieses Rezept bei Cookmania gelesen hatte, wollte ich es schon ausprobieren. Letztes Wochenende fragte G, ob ich mit ihm backe und da fielen mir diese Muffins ein. Ich habe das Rezept ein wenig an meineren Küchenschrankinhalt angepasst. Die Muffins sind schön fluffig, aber trotzdem saftig. Meinen Männern haben sie gut geschmeckt, ich fand sie ein wenig zu mächtig.

Ingredients | Zutaten
100 grams dark chocolate | 100g dunkle Schokolade
30 grams butter | 30g Butter
200 grams wheat flour | 200g Mehl 
100 grams sugar | 100g Zucker
1 pack vanilla sugar | 1 Päckchen Vanillezucker
1/4 TS baking soda | 1/4 TL Natron
4 TS cocoa powder | 2 EL Kakao
2 eggs | 2 Eier
2 deciliter milk | 200ml Milch
50 grams (white) chocolate chips | 50g (weiße) Schokostückchen


Cream Cheese topping | Frischkäsehäubchen
250 grams cream cheese | 250g Frischkäse
1 egg | 1 Ei30 grams sugar | 30g Zucker
1/2 pack custard powder (cream or vanilla flavour) | 1/2 Päckchen Sahne-Puddingpulver1 TS orange peel | 1 TL geriebene Orangenschale


Melt chocolate and butter and let cool to room temperature. Mix flour, sugar, baking soda and cocoa. Add eggs and milk. Add butter/chocolate-mix and stir until combined. Add chocolate chips. Pour in paper lined muffin pans. For the topping mix all ingerdients and top chocolate dough.
Bake in preheated oven at 180°C about 20 minutes.


Schokolade und Butter schmelzen und wieder auf Zimemrtemperatur abkühlen lassen. Mehl, Zucker, Kakao und Natron mischen. Eier und Milch zugeben und gut vermischen. Schokoladen-Butter zugeben und verrühren. Schokostücke unterheben. In Muffinförmchen füllen. Frischkäsecreme-Zutaten verrühren und auf den Schokoladenteig löffeln. Bei 180°C im vorgeheizten Ofen ca. 20 min backen.